Eco-Schools este un program pentru managementul mediului şi certificarea şcolilor care-l implementează, coordonat la nivel internaţional de Fundaţia de Educaţie pentru Mediul Inconjurător (FEE), ce reuneşte 81 de organizaţii din 68 de ţări, care acţionează la nivel naţional în domeniul educaţiei pentru o dezvoltare durabilă. Pe plan mondial, Programul este susţinut de Uniunea Europeană, UNESCO şi UNEP (Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu).
Programul Eco-Şcoala a debutat pe mapamond ca program-pilot, în anul 1994, pornind de la necesitatea implicării tinerilor în găsirea de soluţii la provocările impuse de dezvoltarea durabilă la nivel local.
Liceul Tehnologic „Alexandru Borza“ Cluj-Napoca a implementat acest proiect în anul școlar 2010-2011. La prima evaluare, care a avut loc în anul 2013 liceul a obținut Steagul Verde. Și de atunci, la fiecare evaluare a reușit să păstreze Steagul Verde!
Ȋn anul 2018 au participat 51.502 de şcoli din lume, din care 17.916 deţin Certificat de Eco-Şcoală şi Steagul Verde. Un număr de 19.800.465 de copiii şi tineri, peste 1.400.000 de cadre didactice dezvoltă acest program în lumea întreagă.
Învățăm din practică!
Învățăm din practică!
Cea mai bună variantă de a dezvolta un comportament eco responsabil este aceea de a aplica teoria în practică. Astfel elevi, profesori, părinți de la Liceul Tehnologic ”Alexandru Borza” Cluj-Napoca, au desfășurat vineri, 31.03.2023 o vizită la fabrica de reciclare aparate eletrocasnice Greenweee International de la Câmpia Turzii, urmată de o acțiune de ecologizare în zona protejată Cheile Turzii. La finalul zilei am fost mândri de noi, de munca noastră și de ceea ce am lăsat în urma noastră. Ne dorim ca acțiunile noastre să fie un exemplu pentru ceilalți , pentru că doar printr-un efort colectiv vom reuși să păstrăm mediul înconjurător curat și sănătos pentru noi și generațiile viitoare.
Prof. Farmaciuc Rodica, Boilă Narcisa
Săptămâna mondială a calității
Săptămâna mondială a calității
Elevii de la Liceul Tehnologic Alexandru Borza Cluj-Napoca, doresc să marcheze această săptămână prin activități deosebite care să fie un exemplu de conștientizare în comunitate asupra calității apei și a hranei de zi cu zi.
Astfel în colaborare cu Compania De Apă Someș S.A. am realizat o vizită la stația de epurare a apelor uzate și menajere din orașul nostru, unde dl.Cauacean Radu ecologul companiei ne-a introdus și condus într-o lume nevăzută și neștiută până acum de noi, unde pe o suprafață de 16 hectare o echipă numeroasă de oameni cu suflet mare se luptă să salveze calitatea apei ca aceasta să se reîntoarcă în natură la standardele impuse de legislația UE.
Coordonatori: prof. Boilă Narcisa Gabriela, prof. Farmaciuc Rodica
Caravana ECOTIC
Caravana ECOTIC
În data de 14 Octombrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice, elevii claselor a- X- a A și a – XII- a A de la Liceul Tehnologic Alexandru Borza Cluj-Napoca, au fructificat oportunitatea oferită de Asociația ECOTIC București și Universitatea Babeș- Bolyai, prin Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, împreună cu partenerii, Primăria Cluj-Napoca, GreenWEEE, Inspectoratul Școlar Județean Cluj. Elevii au fost prezenți la acțiunea de informare a tinerilor despre problematica deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).
Noi, tinerii, suntem viitorul, astfel că, prin atitudinea și comportamentul nostru, vrem să dăm un exemplu în comunitate și anume, că dorim să găsim soluții la toate consecințele mai puțin favorabile nouă și mediului.
Coordonatori: prof. Boilă Narcisa Gabriela, prof. Farmaciuc Rodica
Citește eticheta – stil de viață sănătos
Citește eticheta-stil de viață sănătos
Pe data de 15 și 16 martie 2022, elevii Liceului Tehnologic „Alexandru Borza“ din Cluj-Napoca, au organizat acțiuni și evenimente de informare a tuturor elevilor din școală, personalului angajat, părinților privind promovarea unui stil de viață sănătos care începe cu deprinderea de a citi atent și informat eticheta produselor alimentare.
Activitățile s-au desfășurat împreună cu partenerii noștri de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, cu participarea reprezentanților Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj-Napoca. Elevii clasei a-X-a au realizat afișe de informare și educare pe baza informațiilor primite cu această ocazie de la organizațiile competente în domeniu, iar ceilalți elevi ai școlii au participat la seminarul de informare derulat pe acestă temă.
Rezultatul? O nouă atitudine pentru apărarea drepturilor noastre ca și consumatori și o nouă atitudine în dorința de a menține un stil de viață sănătos!
Coordonatori: prof. Boilă Narcisa Gabriela, prof. Farmaciuc Rodica
Opriți risipa alimentară! Surprize din suflet pentru cei vârstnici!
„Opriți risipa alimentară! Surprize din suflet pentru cei vârstnici!“
Elevii claselor a XI-a A și a X-a A, coordonați de doamna profesoră Boilă Narcisa și doamna profesoră Farmaciuc Rodica, sprijiniți de părinți, au organizat o acțiune caritabilă:
„Un cozonac de sărbători pe masa fiecărui bunic!“
Acțiunea a fost însoțită, cum era firesc în această perioadă a anului, de tradiționalele colinde românești. Acestă activitate s-a desfășurat sub egida temei noastre principale stop risipei alimentare și promovarea produselor autohtone în colaborare cu unul dintre partenerii noștri din comunitatea clujeană Asociația Caritas Cluj, colaborare care durează de peste 10 ani.
Elevii, părinții și vârstnicii prezenți au fost extrem de bucuroși de momentele deosebite petrecute împreună. Din puținul nostru dorim să oferim celor defavorizați o mică bucurie.
Felicitări tuturor celor implicați!
Director Liceul Tehnologic „Alexadru Borza“ – Răduț Ioana Margareta
Profesori coordonatori – Boilă Narcisa, Farmaciuc Rodica
Director Asociația Caritas Cluj – Avram Adrian
Coordonator activități persoane vârstnice – Poduț Mirabella
Președinte asociația de părinți – domnul Negrea Vasile